«The Grind». Det er den gamle, tunge slipesteinen.

Har du hørt om uttrykket «The Grind»?

Det er vanskelig å oversette direkte til norsk. En «kvern» er ikke dekkende.

Det er mer riktig å oversette uttrykket som en stor, gammel slipestein som må sveives for hånd. Den er tung og treg. Håndtaket er et sprukkent, gammelt, flisete, dreid trehåndtak som ofte slipper fra seg fliser. Fliser som stikker seg dypt inn i hånda. Slipesteinen veier 18 kg og er slett ikke en perfekt sirkel. Nei, den er tyngre i den ene enden, noe som gjør hver omdreining ekstra tung.

For hver runde må du legge hele kroppsvekta mot håndtaket og presse deg over den skjeve, ovale delene av steinen. Og i senter av steinen er det en gammel jernstang. Den er slitt ned til halvparten av jernet, rusten og ruglete.

Og den har en bøy, fra tyngden til den enorme slipesteinen. Rusten drysser fra stangen når du sveiver. Og lyden av jern som skjærer mot stein skriker i ørene.

Av og til må vi sette oss ned ved den forbannede steinen.

Sveive, slipe, helle på mer vann, sveive litt til, sette kniven mot steinen, sveive, slipe. Det går tungt, tregt, det skjærer i ørene og du har konstant lyst til å gi opp.

Det er ikke en fiber i kroppen som kjenner på arbeidslyst eller motivasjon. Men du må.

Du må sitte ved den forbannede slipesteinen og sveive.

«The Grind», eller vår urnorske slipestein, er et bilde på utholdenhet. Den forteller en historie om noe vi alle kjenner på av og til. Du vet, når du står opp om morgenen og har lyst til å kaste inn handkleet. Du har bare lyst til å kjenne ekstra godt etter, være litt syk og ligge på sofaen. Hvile. Sove, Slappe av. Ta fri fra ansvaret. Jobben. Kollegene. Stresset. Arbeidspresset.

Eller når du vil gi opp å skape. Lage noe. Bygge. Spille. Male, Skrive. Tegne. Dreie. Slipe. Vaske. Vise. Gjøre. Øve. Trene.

Men den gamle slipesteinen står der. Og venter.

Og til slutt reiser du deg resolutt opp fra kjøkkenstolen, tar på deg skoene og  går ut.

Du setter deg.

Og sveiver.

I dag også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *