Hvorfor er det viktig å ha et rituale for å komme i skriveflyt?

Jeg kom over en glimrende bloggpost av Henneke Duistermaat. Hun skriver om skriveflyt og viktigheten av et kort rituale for å komme i gang med skrivingen.

Hvorfor ha et rituale?

Fordi vi utsetter. Jeg elsker å utsette. Spesielt skriving. Hvis jeg ikke har klart for meg hva jeg skal skrive om, eller hvordan jeg skal starte, utsetter jeg. Jeg sjekker mail, leser nettavisen eller henter en ny kopp kaffi.

Det blir ofte for mye kaffi av den slags utsettelser. Alt for mye.

Derfor har jeg bestemt meg for å låne ritualet til Henneke.

Klar?

Det første jeg gjør er å åpne Byword. Jeg er fan av det enkle, sorte skrivevinduet som Byword gir meg. Det kutter bort unødvendig støy og hjelper meg å fokusere.

byword
Slik ser skjermen ut når jeg skriver i Byword. Enkelt og fokusert.

Lag en kopp te.

En varm kopp gir en «jording». Det forteller hodet at du skal være her. Nå.

Visste du forresten at aboriginerne alltid tenner et bål før de begynner på et prosjekt? Det gir dem tilhørighet. De er hjemme.

Sånn er det kanskje med vår kopp kaffi eller te. Det hjelper oss å lande.

Sett på nedtelling i 25 minutter.

Jeg liker å ha timeren på noe annet enn pcen som jeg skriver på, slik at jeg ikke blir distrahert.

En av dagene skal jeg kjøpe en tomat-timer. Det må være en tomat. (Tøyser…)

Sjekk ut «pomodoro technique».

https://www.youtube.com/watch?v=CT70iCaG0Gs

Fortell de rundt deg at du skriver i 25 minutter.

Med mindre du er en av de få utvalgte som bor på et romskip på vei til Mars, har du sannsynligvis mange koselige folk rundt deg som kan forstyrre. Fortell dem at du er opptatt i 25 minutter. Skriveflyt er sjelden vare. Når du er ferdig kan du klappe sammen pcen.

Rediger senere.

Det er lurt å ta en pause fra teksten slik at du kan se den med friske øyne når du skal begynne å redigere.

For å bli en bedre tekstforfatter må du øve. For å bli en bedre gitarspiller må du øve. For å bli en bedre matlager må du øve.

Har du tatt deg selv i å google etter supertips for å bli en bedre tekstforfatter? Det er sånn vi mennesker er. Lille-hjernen vår leter alltid etter raske løsninger. Men sannheten er at skriving handler om øving. Akkurat som gitar og mat. For å bli bedre må vi øve. Og for å øve må vi ha noen spilleregler.

Et rituale bygger viljestyrke. Når jeg har åpnet et sort vindu i Byword, laget en kopp te og satt på timeren i 25 minutter, har jeg «ikke et valg». Jeg skal skrive i 25 minutter. Jeg tvinger meg selv. Og jeg lar ikke fingrene slutte å rulle over tastaturet før tiden er ute.

Ha en strålende dag. Jeg skal ut å vaske endeveggen på huset i dag. Brr…. Arbeidslyst kom treng deg på. Her skal du motstand finne!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *