Onsdagsmennesket feirer firere.

Jeg liker Per Fugelli sitt onsdagsmenneske. Godt nok. Da eldstemann begynte på ungdomsskolen hadde vi en viktig prat om karakterer. Isak, husk på at en femmer er toppkarakter. Det betyr at du kan alt. Det betyr at du har gjort ditt beste. Men det er ikke her du skal legge lista.

Dette skal du vite, Isak: Når du kommer hjem med en prøve hvor du har gjort ditt beste skal jeg og mamma være med og feire firerne dine. Det er godt nok. Det betyr at du har gjort ditt beste, og at du fikk mye riktig.

Femerne kommer av og til. De skal feires. Sekserne kommer også av og til. Når du virkelig koser deg med det fag du liker. En sekser handler om at du både kan alt, og at du kan reflektere. Du kan bruke historiekunnskapene dine for å snakke om hvordan den amerikanske politikken har blitt formet til det vi ser i dag. Republikanere og demokrater. Du forstår hvilke krefter som er i sving.

Men det er firerne vi skal feire. Hver eneste firer. Når du får tilbake en prøve med en firer skal du smile hele veien hjem, og vite at vi feirer sammen med deg. Det er godt nok, og vi er kjempefornøyd med innsatsen din.

Skole er et langdistanseprosjekt. Du skal være student lenge. Du skal trives, gå videre på videregående og etterhvert skal du kjenne på friheten på universitetet.

Femmere og seksere er strålende, og de kommer. Men det er firerne vi skal feire. De betyr at du har jobbet godt, du kan mye, du er på vei, og en dag – en dag kommer nok en femmer. Du er god nok, og en firer er godt nok.

Husk det Isak.

For meg er det dette onsdagsmennesket handler om. Det er en langdistanse-taktikk. Onsdagsmennesket er designet for å løpe langt, holde ut og trives med livet. Onsdagsmennesket kommer hjem med en firer, en vanlig dag på ungdomsskolen. Onsdagsmennesket gjelder nemlig ikke bare «de voksne».

Onsdagsmennesket gjelder Isak også.